Frigo Cool Ovlascen Servis Za Montažu Klima Uredjaja

montaza-unutrasnje-jedinice Vršimo montažu svih vrsta klima uredjaja u vašem stanu, kući, vikendici, splavu, server sobi, na svim spratovima i svim uslovima. Radimo specijalne montaže kao sto su montaže na krovovima, na mestima gde nema terase ili pristupa merdevinama, po najpovoljnijim cenama. Na mestima gde je nemoguće montirati klimu sa normalnim nosačima radimo izradu nosača po meri. Specijalnim tiplovima i šrafovima montiramo bez problema spoljne jedinice čak i na izolaciji (stiroporu) debljine i preko 10cm, a radimo i ukopavanje nosača u izolaciju i postavljanje nosača pre same fasade ako vam već nije uradjena. U tom slučaju postavljaju se nosači koji su veći nego predvidjeni za vašu klimu da bi ostalo dovoljno prostora izmedju spoljašnje jedinice i zida kako bi vaša klima nesmetano radila.

Materijal za klimu

Napomena: Ako vam je razmak izmedju zida i spoljne jedinice manji od 5cm klima na velikim vrućinama ne moze adekvatno da se hladi i dolazi do pregrevanja motora i naravno drastičnog smanjenja radnog veka vašeg klima uredjaja.
Montažu klima uredjaja radimo sa visokim stepenom pedantnosti. Za nas je mušterija uvek u pravu. U cenu montaže su uracunati nosači za klimu i sve ostale sitnice potrebne za ugradnju kao što su:

 • Šrafovi
 • Tiplovi
 • Nosači spoljne jedinice
 • Ostalo (Izolir, bandaz traka, izolacija…)

Dosta korisnika nas pita da li je potrebno nova klima da se puni sa freonom. Odgovor je NE! Nove klime su već napunjene i po završetku montaže se sistem vakumira i oslobadja se gas i vaša klima je spremna za rad. Tako da pošto ima i takvih slučajeva ako ste platili i montažu i punjenje niste trebali jer je svaka nova klima već napunjena i spremna za rad. Cenovnik montaze pogledajte na stranici Cenovnik .

Ugradnja klima uređaja

Ovo treba poveriti firmi koja je kvalifikovana za montiranje, servis i održavanje klima uredjaja. Evo samo jednog primera na koji smo naisli kako nestručna montaža moze da upropasti jedan veoma skup i kvalitetan uredjaj.
Nestrucno pertlovanje cevi i upropascavanje klime od 1000 eura

Rec je klima uredjaju LG A12AHM Art Cool snage 12000Btu koji pored svojih izvanrednih karakteristika nije mogao da zadovolji potrebe kupaca iz jednog prostog razloga a to je pre svega nestrucna montaža. Naši majstori su ovog puta zaista ostali zapanjeni, sta neko moze da uradi i upropasti klimu od skoro 1000 eura vrednosti. Naime, „majstori“, ako to može da se kaze za te ljude koji su ovo radili, su pre svega umesto 12mm precnika bakarne cevi stavili cev od 9mm i navukli nekakvu nazovite biksnu koja ničemu ne služi od cevi dvanestice i tako ispertlovali na silu cev 9 i na tom spoju je klima uvek gubila freon i nikad nije mogla da radi kako treba. Da problem bude jos veći cevi i instalacije ukopane su u zid radi lepšeg izgleda prostora tako da je loš izbor majstora veoma mnogo uticao pre svega na kupce ove klime.

Zastitite se od prevare

Ovako izgleda nestrucno povezivanje ceviSvako ko ovo bude procitao zapitaće se zašto bi neko stavio cev od 9mm umesto 12mm? Razlog je jednostavan: zbog male uštede novca majstora za materijal koji utroše na montaži. A ta ušteda je toliko mala da ćete se jos više zaprepastiti: Ako uzmemo u obzir da su potrošili 3 metra cevi umesto 3*360 din za 12mm cev = 1080 din i 3*280 din za 9mm cev = 840 din dovodi do razlike i njihove uštede ili plus zarade od jadnih 240 din. 

Napominjemo da je ovo jedan primer od stotinu na koji smo naišli i još jednom upozoravamo: Dobro razmislite pre nego što se odlučite za firmu i majstore koji će vam montirati klima uredjaj jer se to ne radi svaki dan ili svakih par meseci, i nemojte padati za par eura razlike u ceni montaže.

10+ Godina iskustva

Naše dugogodišnje iskustvo i dugogodišnja praksa pokazuju da bez kvalitetne montaže i najkvalitetniji klima uređaj neće dugo izdržati, zato izbegavajte majstore koji će vam montažu odraditi za mali novac, jer ta ušteda je samo trenutna, a problem može biti kasnije mnogo veći. Naši osnovni ciljevi su funkcionalnost i bezbednost klimatizacionih sistema ali i poseban akcenat stavljamo na estetiku koja je u danasnje vreme veoma bitna. Posebnu pažnju posvećujemo ljubaznosti i stručnoj obučenosti naših servisera. U svakom trenutku smo spremni da Vam ponudimo besplatan stručni savet koji Vam može pomoći da deo problema možda i sami rešite. Za sve ostalo ćemo se pobrinuti mi. Specijalizovani smo za sve vrste kućnih split sistema među kojima spadaju i inverter klima uredjaji. Ako vam treba pomoc oko odabira klime i tu smo da vam pomognemo. Naravno posle odabira klima uredjaja isporuka je besplatna u najkracem mogucem roku. Da pogledamo iz ugla korisnika ove cudesne rashladne naprave i način njihovog razmišljanja. Prosečna veličina stana u Beogradu je nekih 50 kvadrata, pa se postavlja pitanje ugradnje klime u Beogradu, i kako izabrati najbolje rešenje.

Život u velikom gradu

Beograd ima svoje prednosti, ali i mane, jer leto u Beogradu je toplije bar jedno 7 stepeni u odnosu na manje gradove i ostatak Srbije. Za idealno klimatizovane prostorije najbolje je u svaku prostoriju montirati po jedan klima uređaj manjeg kapaciteta. S obzirom da to u mogome povećava troškove a i cenu ugradnje vise klima uređaja. Zato se najčešće svi opredeljujemo na ugradnju samo jednog klima uređaja. Greška se pravi jer se klima uređaj bira po veličini prostorije u koju ga postavljamo, a ne po celoj prvšini koju planiramo da rashladimo, što je verovatno ceo stan. Otuda i problem jer takav uređaj ne može rashladiti celokupan planiran prostor. Uzmimo primer već gore pomenutog dvosobnog stana od 50- 60 m2 gde je jedna soba porvšine od 18 m2, druga od 19 m2 i dnevna soba sa kuhinjom 23m2, što bi došlo otprilike za sobe po 2 kW i dnevnu 3kW gde bi ukupna snaga bila 7 kW. Naravno umesto tri manja uzimamo jedan veći koji će imati snagu kao ta tri manja, ali ne zaboravite da je taj uređaj predviđen da hladi prostoriju bez pregrada, odnosno bez gubitaka koji će vama biti usled protoka vazduha iz jedne prostorije u drugu. Ovde morate biti spremni da će u prostoriji gde je direktno uključen klima uređaj biti hladnije nego u ostalim prostorijama i da će ventilator praviti veću buku. Zato se neustrucavajte za bilo koje pitanje ili nedoumicu kontaktirajte nas.

Sve u vezi montaže klime možete nas pitati putem telefona 064 220 20 20 ; 060 530 23 23 ili kontakt forme na stranici Kontakt i zakazivanja ugradnje takodje.

Save

Montaža klime – detaljan postupak

Ugradnja klima uredjaja je veoma bitan deo posla kada želite da klimatizujete Vaš životni ili radni prostor. Koliko god vam značilo da nabavite najkvaltetniji i najpouzdaniji klima uredjaj bar isto toliko ako ne i mozda vaznije je da se ugradnja klime obavi na kvalitetan i profesionalan način. Frigo Cool je ovlašćen servis za LG, MIDEA, AUX, GREE, VOX, MITSUBISHI, PANASONIC, VENTING, GALANZ, DAIKIN,VENTING, KOREL…

Da bi se uradila kvalitetna montaža, neophodno je da klima servis poseduje:

 1. Profesionalane majstore, montazere sa znanjem i iskustvom
 2. Profesionalan alat
 3. Kvalitetan materijal

Montaza klima uredjaja

Prvi korak kod montaže je pravi izbor gde klimu postaviti u prostoriji koja se klimatizuje.
Naši serviseri praktikuju da pre početka montaže saslusaju želju kupca za mestom gde će biti montirana unutrašnja i spoljašnja jedinica. Ako ne postoji mogućnost zbog tehničkih detalja ili neefikasnosti rada klime, dajemo predlog za odgovarajucim mestom i uz dogovor sa kupcem određujemo poziciju klime. Koja je najbolja pozicija za montažu klima uredjaja? Unutrašnja jedinica klime se montira u najvećoj prostoriji objekta ili da je njen pravac duvanja usmeren ka najvećoj prostoriji koja se klimatizuje, po mogucstvu sa bocne strane prozora, svetlarnika ili balkonskih vrata da preseca tu toplotu/hladnocu koja dolazi kroz staklo. Spoljašna jedinica klime se postavlja ispod nivoa unutrasnje jedinice. Idealna razdaljini izmedju unutrasnje i spoljasnje jedinice je od 2.5m do 3m.

Pravila za montažu klima uređaja

Da bi klima uredjaj dobro radio i njegov radni vek bio duži, postoji nekoliko pravila kojih se nasi klima serviseri pridržavaju.

 1. Unutrašnja jedinica klime treba da bude odvojena od plafona minimum 10cm.
  Unutrašnju jedinicu klime ne treba montirati blizu suprotnog zida, ormana ili bilo koje prepreke minimum 3m jer vazduh iz klime će udarati u njih i vratiće se prema klimi, i onda nastajew problem jer sonda registruje netacnu temperaturu i daje signal kompresoru da se pali i gasi u kratkim intervalima, a to skracuje vek trajanja kompresora.
 2. Razmak ili rastojanje između unutrašnje i spoljašne jedinice klima uredjaja ne treba da bude veliko. Maksimalno rastojanje kod neiverterskih klima uredjaja je 8m, kod inverterskih klima uredjaja je 15m.
 3. Kondez crevo koje izlazi iz unutrašnje jedinice klima uredjaja kroz koje prolazi voda u toku hlađenja mora da ima konstantan pad.
 4. Za montažu se koriste iskljucivo bakarne cevi.
 5. Spoljašna jedinica klime može da se montira iznad i ispod unutrašnje jedinice klime, može ispod prozora, na terasu, bočno na zid itd.

Kada smo se dogovorili oko pozicije klime, prvo sto montiramo je nosač unutrašnje jedinice sa nekoliko tiplova. Nosač se postavlja uvek i iskljucivo uz pomoću libele, jer unutrašnja jedinica klime mora biti idealno ravna. Sledece prelazimo na u vecini slucajeva najkomplikovaniji deo montaže a to je bušenje rupe u spoljasnjem zidu za prohod instalacije. Busenje se vrsi pomocu burgije prečnika 55mm. Rupa mora da ima obavezan pad od unutra ka napolje da bi smo se osigurali da ce odvod kondezata nesmetano oticati kroz crevo i da se nece desiti da usled kise i ostalih vremenskih nepogoda dodje do toga da voda udje u prostoriju u kojoj je klima uredjaj insaliran. Instalacija sadrzi dve bakarne cevi koje su u izolaciji, strujni kabal, kondez crevo. Spoj unutrasnje jedinice klime sa cevnom instalacijom moze da se vrsi na na dva načina:

 1. Varenjem (tvrdi lem)
 2. Pertlovanjem (na holendere)

Postavljanje spoljasnje jedinice klime

Spoljasnja jedinica povezuje samo na jedan nacin a to je pertlovanjem ( na holendere) bakarne cevi za cev ili pertlovanjem (širenjem) pomoću holendera se veže cev za cev. Strujni kabal se koristi 5×1.5 koji se prvo veže na unutrašnjoj jedinici i on služi za strujnu medjuvezu izmedju unutrasnje i spoljasnje jedinice. Kondez crevo se koristi prečnika 16mm, kroz koje prolazi voda prilikom hlađenja. Kada smo sve povezali na unutrašnjoj jedinici, kačimo je na nosač tako što kablove provučemo kroz rupu koju smo izbušili. Postavljamo nosače i na njih postavljamo spoljašnu jedinicu. Spajamo bakarne cevi za spoljasnju jedinicu pomoću holendera i vezujemo kabal 5×1.5 za spoljašnu jedinicu. Kondez crevo postavljamo gde je najpogodnije mesto. Pustamo gas u sistem, koji je već fabrički u spoljašnoj jedinici, tako što pomoću imbusa ključa odvrćemo ventile. Uključujemo unutrašnju klimu u struju i preko daljinskog pustamo klima uredjaj u probni rad. Montazeri prate rad klime, kada utvrdimo da klima radi besprekorno pristupamo sakupljanju alata i smeca nastalog tokom montaze. Tek kada se sve raskloni smatramo svoj posao gotovim. Primeticete pedantnos nasih montazera kada odu iz objekta u kome se montirala klima. Na kraju imajte na umu da kvalitetna montaža klima uređaja daje minimalne troškove održavanja i dug životni vek klima uredjaja. Zato nas pozovite i naš obučeni tim će u najkraćem roku izaći na teren u susret Vašim potrebama.

Ovlascen servis za ugradnju

VAS FRIGO COOL

Kupovinom klima uredjaja kod nas mozete zakazati i najkvalitetniju montazu Vaseg uredjaja uz overu garancije, i samim tim obezbediti siguran rad uredjaja tokom celog njegovog trajanja. Jer nije samo bitno kupiti kvalitetan uredjaj vec je jako bitno da taj klima uredjaj ugradi tj. namontira  majstor sa iskustvom, znanjem i poverenjem. Sa montazom klime Frigo Cool servis Vam daje garanciju i mogucnost produzetka garancije do 5 godina uz redovan godisnji servis. Svaki kupljen klima uredjaj kod nas stize na Vasu adresu besplatno uz zakazanu montazu kod nas, koja se posebno naplacuje u zavisnosti od jacine klima uredjaja i duzine cevne instalacije. Nase ljubazno osoblje ce Vam izaci u susret i pomoci Vam u odabiru pravog uredjaja za Vas. Nas sirok spektar modela i proizvodjaca zadovoljice Vase prefinjene ukuse. A ljubazni montazeri ce taj uredjaj dostaviti na Vasu adresu potpuno besplatno. Montaza klima uredjaja se naplacuje posebno nezavisno od same cene uredjaja. Po cenovniku Frigo Cool  servisa. Cena se razlikuje od jacine klime  i duzine cevne instalacije. Ukazite nam svoje poverenje i bicete sigurno zadovoljni jer posedujemo osoblje sa iskustvom i znanjem.

Save

Save